INVITATI

 

Catalin Mitulescu

Catalin Mitulescu s-a nascut pe data de 13 ianuarie 1972, iar in prezent este un bine-cunoscut regizor, scenarist si producator. Este regizorul, scenaristul si producatorul filmului de lungmetraj Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (2007), inclus in selectie oficiala la Festivalul International de Film de la Cannes si detinator al premiului "Un certain Regard" pentru cea mai buna interpretare feminina (Doroteea Petre).

Totodata, este regizor si scenarist al filmului de scurtmetraj Trafic, Premiul Palme D'Or la Festivalul International de Film de la Cannes 2004. Catalin Mitulescu si Florin Serban au semnat scenariul filmului "Eu cand vreau sa fluier, fluier" care a fost distins cu Marele Premiu al Juriului Ursul de Argint la Berlin 2010. Cel mai recent film regizat de Catalin Mitulescu este Loverboy cu George Pistereanu si Ada Condeescu in rolurile principale.

Cristian Mungiu

Cristian Mungiu (n. 27 aprilie 1968, Iasi) este un regizor si scenarist roman. A regizat cateva scurtmetraje, pentru care a primit mai multe premii, printre care si cel pentru cel mai bun regizor, la Festivalul Dakino, in anul 2000, pentru Zapping. Lungmetrajul Occident (2002) a fost prezentat in cadrul sectiunii Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes, obtinand Marele Premiu la Festivalul International de Film Transilvania.

Filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007) l-a facut celebru pe regizorul Cristian Mungiu, prin acordarea la Cannes, in 2007, a Marelui Premiu - Palme d'Or.

In 2012, Cristian Mungiu a primit premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes pentru scenariul filmului Dupa dealuri.

Cristi Puiu

Cristi Puiu (n. 3 aprilie 1967, Bucuresti) este un regizor si scenarist roman. In 1993, dupa un an de studii la Scoala Superioara de Arte Vizuale din Geneva, Elvetia, a abandonat cursurile de pictura pentru a se inscrie la cele de film, in cadrul aceleiasi scoli. A absolvit-o in 1996. A debutat ca regizor in 2001 cu filmul Marfa si banii, film care a obtinut mai multe premii internationale. Unii critici de film considera ca acesta este filmul care a inaugurat noul val romanesc in cinematografie. A continuat cu Un cartus de Kent si un pachet de cafea in 2004, film ce a obtinut Ursul de Aur pentru cel mai bun scurt-metraj la Festivalul International de Film de la Berlin. Al doilea film de lung-metraj, Moartea domnului Lazarescu (2005) a castigat la Cannes, premiul Un certain regard, adunand in total peste 20 de premii internationale. Ultimul sau lung-metraj Aurora, a fost proiectat la acelasi festival de la Cannes, in 2010, in cadrul sectiunii Un certain regard.

Tudor Giurgiu

Tudor Giurgiu (n. 1972 in Cluj-Napoca, Romania) este un producator si regizor roman de film. A fost Presedinte al Societatii Romane de Televiziune (TVR), intre anii 2005 - 2007. Tudor Giurgiu si-a creat propria companie independenta de productie de film, Libra film si a initiat Festivalul International de Film Transilvania, fiind presedinte al acestuia.

In 2007, a obtinut Premiul publicului in cadrul galei Premiilor Gopo pentru cel mai mare succes de box office in anul 2006, pentru filmul sau de lung-metraj Legaturi bolnavicioase. In 2012 a avut loc premiera celui de-al doilea film de lung-metraj Despre oameni si melci.

Marcel Iures

Marcel Iures a primit de doua ori titlul de Cel mai bun actor de teatru din Romania. Din 1995, Marcel Iures este presedinte al Fundatiei Cultural Artistice Teatrul ACT, punand bazele primei scene independente de teatru din Romania.

Cariera internationala a lui Marcel Iures este legata de roluri importante in filme ca: „Amen”, „Razboiul lui Tom Hart”, ”Goal!” si „Pacificatorul”. Performantele sale artistice in domeniul teatral sunt legate si de importante roluri in teatrul de televiziune (inainte de 1990) si in teatrul radiofonic national.

Din 2004 este presedintele Festivalului International de Film Independent "Anonimul", iar din 2006 Presedintele de onoare al Festivalului de Teatru Tanar IDEO IDEIS, de la Alexandria.

In 2006, a dublat in romana vocea lui Doc Hudson, in productia Pixar/Disney „Masini”. In 2007 semneaza lectura audio-book-ului Humanitas „Remember-Mateiu Caragiale". In prezent interpreteaza rolul principal in primul serial produs de HBO Romania, ”In deriva”.

Alexandru Darie

Alexandru Darie (n. 15 iunie 1959, Bucuresti) este un regizor roman de teatru. In studentie a regizat spectacolul Paracliserul, de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat Marele Premiu pentru cea mai buna productie la Festivalul International al scolilor de Teatru Jacques Lecoq,Riccione, Italia, 1981.

Dupa terminarea facultatii a lucrat la Teatrul de Stat din Oradea.Printre productiile realizate in aceasta perioada se numara Jolly-Joker, de Tudor Popescu, 1985, Amadeus, de Peter Shaffer, 1986. Cu spectacolul Visul unei nopti de vara, Alexandru Darie a fost invitat in 1991 de London International Festival of Théatre (LIFT).

Alexandru Darie a regizat in SUA la Performing Arts Centre, New York Mizantropul, de Moliére si Cabala bigotilor, de Mihail Bulgakov.

In ianuarie 1995 a regizat Trei surori, de Anton Cehov, spectacolului acordandu-i-se Premiul Asociatiei Criticilor de Teatru - sectia romana pentru cel mai bun spectacol si Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor.

In 2002, Alexandru Darie a devenit directorul prestigiosului Teatru Bulandra din Bucuresti, iar in decembrie 2006 a fost ales presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

Cristian Tudor
Popescu

Cristian Tudor Popescu (n. 1 octombrie 1956, Bucuresti) este un scriitor, antologator, director de ziar, eseist, jurnalist, si prozator roman. Din 2007 este profesor asociat la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica ”I.L.Caragiale” Bucuresti, membru al Uniunii Scriitorilor si senior editor al cotidianului Gandul. A publicat peste 15 volume si a primit peste 20 de premii si recunoasteri jurnalistice, nationale si internationale (Cel mai bun jurnalist al anului in topul „Zece pentru Romania”, Premiul „Saint Vincent” decernat de Ordinul Jurnalistilor din Italia, Cel mai iubit ziarist din Romania – sondaj IMAS, Premiul pentru jurnalism al Fundatiei Zeit-Gert Bucerius (Hamburg), Premiul Congresului European SF de la Montpellier pentru volumul Planetarium). Pentru Cristian Tudor Popescu filmul nu mai este de mult doar o pasiune: a publicat sute de articole despre cinema in cotidianele Adevarul si Gandul, iar din septembrie 2005 este realizatorul unei emisiuni saptamanale, de cultura cinematografica, pe postul tv Pro Cinema.

Catalin Stefanescu

Nascut pe 29 decembrie 1968 la Ramnicu Valcea, Catalin Stefanescu a absolvit in 1995 Facultatea de Litere a Universitatii Babes Bolyai, din Cluj-Napoca, lucrarea sa de licenta avand ca subiect teatrul antic din Grecia.

Membru al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru si membru UNITER, Catalin Stefanescu este, din 1999, realizator si gazda a programului Garantat 100% de la TVR 1. A obtinut numeroase premii pentru reportajele si filmele documentare realizate sub acest generic: intre 2003 si 2006 - Premiul APTR pentru emisiune culturala si pentru magazin cultural, in 2002 - Premiul pentru cel mai bun documentar romanesc - Penitenciar (prezentat, printre altele, la Festivalul International de Film Antropologic - Sibiu). Tot in 2002, a luat Marele Premiu TELEVEST (la Timisoara) - pentru Regizorul... si Premiul CNA pentru cel mai bun program local de televiziune - Garantat 100%. In 2010, i-a fost acordat Premiul Flacara pentru jurnalism.