NEWS

1 iulie, 11:00
Asteptam scena 2

Asteptam scena 2

”Cred ca primul pas important a fost facut prin simplul fapt ca am reusit sa aducem la un loc cele 11 universitati. De acum inainte exista insa o responsabilitate: pe umerii nostri ca organizatori, pe umerii celor care conduc institutiile de invatamant superior teatral si pe umerii celor care gestioneaza sistemul educational romanesc. Feedback-ul unanim al participantilor ne-a confirmat necesitatea reala a unui astfel de eveniment si a creat pentru mai departe un evident orizont de asteptare, pe care speram ca il vom putea implini odata cu editia a II-a. a declarat Alexandru Ion, directorul Festivalului ACTUL I, SCENA 1.

29 iunie, 22:50
MARCEL IURES

MARCEL IURES

Auzindu-l pe Marcel Iures povestind despre scoala de altadata, participantii si-au putut da seama ce mutatii s-au petrecut in ceea ce priveste relatia student-profesor. « Ne uitam la Marin Moraru cum vorbea. Incercam impreuna, traiam impreuna. Discutam facand lucruri.» a declarat actorul, descriind relatia discipol – maestru ca fiind o relatie ombilicala. In opinia lui Marcel Iures, este esentiala bucuria de a juca, de a fi inauntrul spectacolului, ca un piston in masinaria pe care a creat-o regizorul.

 

29 iunie, 14:30
Teatrul de grup

Teatrul de grup

Sesiunea de dialog a continuat si a dezvoltat afirmatia lui Alexadru Darie din seara precedenta : generatia tanara trebuie sa fie impreuna. Intr-o situatie cum e cea actuala e aproape o iluzie ca cineva poate lucra singur. In cadrul sesiunii, Mihaela Michailov, Gianina Carbunariu si conf. Univ. Dr. Nicolae Mandea au discutat despre situatia grupurilor de teatru romanesti, iar Beatrice Picon-Vallin a descris activitatea catorva grupuri braziliene, in comparatie cu ceea ce se intampla astazi in Romania.

 

 

 

28 iunie, 23:25
ALEXANDRU DARIE

ALEXANDRU DARIE

Alexandru Darie, directorul teatrului Bulandra, un om de teatru cu o experienta vasta, conectat perfect la ceea ce se intampla in prezent in peisajul teatral, plus Catalin Stefanescu, un moderator intotdeauna pertinent si fermecator - asa s-a transformat cea de-a doua conferinta a festivalului intr-o discutie pasionanta, pe cinstite. Ultimul gand cu care participantii au parasit sala a fost si el unul cat se poate de onest: e important pentru tineri sa lucreze, sa vorbeasca, sa fie impreuna. 

27 iunie, 23:00
Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu

Refuzand titlul de master (maestru) Cristian Tudor Popescu a dezbatut alaturi de studentii prezenti la conferinta pe marginea unor subiecte precum moralitatea in arta si morala artistului, influenta culturii si a educatiei asupra calitatii jocului actoricesc sau responsabilitatea sociala a artistului-actor. Discutia a nascut polemici si dezbateri aprinse intre participanti, insa aplauzele entuziaste din finalul conferintei au confirmat necesitatea unor astfel de intalniri. 

25 iunie, 14:00
CRISTIAN MUNGIU la Festivalul Scolilor de Teatru

CRISTIAN MUNGIU la Festivalul Scolilor de Teatru

Cristian Mungiu le-a vorbit participantilor la ACTUL I, SCENA 1 despre cum decurge un casting la filmele sale, despre cum actorul ar trebui sa renunte la mastile sociale inca de la primele intalniri cu regizorul si despre inevitabilele negocieri si reglaje care se produc pe platou in lucrul pe dialog.

 

 

 

24 iunie, 19:00
Primele reprezentatii

Primele reprezentatii

Festivalul Scolilor de Teatru ACTUL I, SCENA 1 s-a deschis cu doua reprezentatii din Bucuresti, Nunta dupa A.P. Cehov al Universitatii Hyperion si Chip de foc de Marius von Mayenburg, o productie a UNATC ”I.L Caragiale”. In cadrul sectiunii de Evenimente speciale vor fi prezentate pe 24 si 25 iunie Familia Tot, in regia lui Victor Ioan Frunza (Centrul Cultural pentru UNESCO, ”Nicolae Balcescu”) si Arlechino moare?, spectacolul cu care Teatrul Bulandra a lansat proiectul Laboratorul de noapte.

24 iunie, 11:00
Prima zi, prima intalnire: Catalin Mitulescu

Prima zi, prima intalnire: Catalin Mitulescu

Duminica, 23 iunie, ACTUL I, SCENA 1 l-a avut invitat in cadrul sectiunii ATELIERUL DE FILM, pe regizorul Catalin Mitulescu. Angrenat in prima jumatate a atelierului in discutii cu sala, regizorul a vorbit despre talent, despre ”acum” si ”tot timpul” in munca unui actor, despre povestile personale si despre cele doua intrebari esentiale care compun lucrul pe personaj, ”ce?” si ”cum?”. Atelierul a continuat cu un exercitiu de improvizatie, exemplificand o maniera de lucru pe platoul de filmare. Pentru Catalin Mitulescu ”actoria este o boala pe care o iei cand esti mic”.

23 iunie, 21:00
11 scoli de teatru se intalnesc

11 scoli de teatru se intalnesc

Sambata, 23 iunie, Godot Cafe Teatru a gazduit deschiderea primei editii a Festivalului Scolilor de Teatru, ACTUL I, SCENA 1. In urmatoarele 6 zile cei 100 de tineri invitati la eveniment vor performa, vor avea ocazia sa intalneasca personalitati din lumea teatrala si cinematografica si vor lua parte la o serie de conferinte si master-classuri. Toate acestea in cadrul unui festival care isi propune sa fie in primul rand un laborator, un spatiu al intalnirilor pentru reprezentantii celor 11 scoli de teatru invitate la Bucuresti intre 23 si 30 iunie.