PARTICIPANTI

 

Universitatea de Arte “G.Enescu” Iasi, Facultatea de Teatru

Activitatea scolii iesene de Teatru, atestata de istorici si cercetatori de aproape un secol si jumatate, se desfasoara incepand din anul 1990 intr-o formula reorganizata, care promoveaza urmatoarele domenii de studiu si specializare: Actorie, Actorie - papusi - marionete, Jurnalism teatral.

Alaturi de studiul muzicii si artelor plastice, intr-un climat cultural puternic influentat de spiritul european, studiul Teatrului, ca arta de sinteza, s-a dezvoltat de-a lungul timpului, la Iasi, ca o imperioasa nevoie de afirmare a unui domeniu de creatie cu mare impact social, intr-o zona a tarii implicata profund in procesul de emancipare si modernizare.

Gandindu-ne la trecut, avem in memorie primul spectacol in limba romana (1816) si prima scoala de muzica si declamatie (1836) care au fiintat prin contributia exemplara a lui Gheorghe Asachi. Ne gandim, de asemenea, la mari nume ca Matei Millo, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri si multi altii care au urmat, nume legate pentru totdeauna de istoria si destinul teatrului romanesc,

de tot ceea ce a insemnat inflorire a artei scenice nationale in secolele IX si XX. Un asemenea trecut obliga generatiile de azi la o implicare pasionata si plina de responsabilitate, pentru ca arta teatrului sa ramana pe mai departe un important punct de referinta in spiritualitatea poporului nostru.

Prestigiul celor patru institutii profesioniste de spectacole si concerte de la Iasi - Teatrul National "Vasile Alecsandri", Filarmonica "Moldova", "Opera romana", si Teatrul "Luceafarul" (teatru pentru copii si tineret) - a stimulat interesul pentru cultura a unei largi categorii de public, scolii superioare de arta revenindu-i misiunea de a pregati, astazi, noi generatii de specialisti, care sa duca mai departe renumele unei valoroase traditii, printr-un impact viu, autentic, cu modernitatea timpului nostru, cu problematica si aspiratiile omului contemporan.

Asadar, in cazul nostru, pe bancile scolii academice se pregatesc si se formeaza actori profesionisti, pedagogi pe taramul educatiei teatrale, esteticii si teoriei artei spectacolului, practicieni si manageri ai artei scenice, specialisti de care societatea are mare nevoie.

SPECTACOL INVITAT : “1984” dupa George Orwell

Tematica romanului orwellian poate fi abordata prin mai multe prisme. Spectacolul teatral, mai precis adaptarea scenica a romanului, abordeaza tema fricii, a terorii si a razvratirii prin dragoste, prin ruperea limitarilor afective. Mijloacele vizuale, proiectii si lumini, insotite de o coloana sonora experimentala concureaza la concretizarea unei lumi bidimensionale, virtuale si accentueaza faptul ca dictatura de orice fel, afectiva, ideologica si materiala, isi cauta teren propice de manifestare in functie de fiecare individ.
Lumea spectacolului creaza mereu impresia de nesiguranta in perceptie si in planurile acesteia. De multe ori publicul este “victima” sau martorul acestui tip de manipulare nefiind sigur pe ceea ce vede pana la finalul care este menit sa-l surprinda si sa sublinieze ideea conform careia devii ceea ce contesti.


Spectacol de Adrian Buliga

Traducere:
Anda Mocanu si Alina Tuduri
Video design/ VJ:
Andrei Cozlac & Setsuna
Distributia:
Lucian Valacu
Stefana Arteni
George Gradinariu
Mihaela Budau
Tania Bogza
Codrina Ionel
Anda Mocanu
Alina Tuduri
Gina Andrea Tandura

Durata spectacolului: 2h 20min