PARTICIPANTI

 

Universitatea “Dunarea de Jos”, Facultatea de Arte, Departamentul de Teatru, Muzica si Arte Plastice

Studiul teatrului s-a nascut la Galati din anul 2000, prin infiintarea acestui departament, din nevoia de afirmare a tinerilor intr-un domeniu de creatie cu mare impact social, intr-o zona a tarii implicata in procesul de dezvoltare si modernizare a invatamantului superior in spiritul european. In decursul celor 12 ani de activitate, Departamentul de Teatru a colaborat cu Catedra UNESCO a Institutului International de Teatru (ITI ) care a inclus in proiectele sale spectacole in care au jucat si fosti studenti ai acestui department (ex. “Lectia” de Eugen Ionescu, “Domnisoara Iulia” si “Tatal” de A. Strindberg, “Primul om” de A. Camus) unele din aceste spectacole fiind jucate si in strainatate: la Sydney (Australia), Singapore, Manila (Filipine), Seul (Coreea), Beijing (China), Montreal, Quebec (Canada) si Tampico (Mexic).

Departamentul de Teatru, acrediat pentru functionare din anul 2007, pune la dispozitia viitorilor studenti, sali de curs cu dotari moderne, necesare desfasurarii in conditii optime a procesului de invatamant, o biblioteca de specialitate si acces la internet. Durata studiilor a trecut de la 4 la 3 ani, respectand criteriile de invatamant prevazute in Declaratia de la Bologna.

SPECTACOL INVITAT : “Treapta a IX-a” de Thomas Ziegler

In urma cu sase ani, sufocata de atmosfera inabusitoare din familie, dominata total de un sot rece si ambitios, Joana Makniyl pleaca de-acasa si produce un accident de masina. Este arestata si internata intr-un spital psihiatric. Reabilitarea o continua in Clubul Alcoolicilor Anonimi, unde trebuie sa treaca prin toate cele 12 etape de eliberare spirituala de la aceasta dependenta dureroasa. Acum se apropie de etapa a noua, in care pacientul trebuie sa-si ceara scuze tuturor celor carora le-a provocat durere si suferinta. Abandonata de familie, macinata de o chinuitoare vinovatie, Joana decide sa fixeze o intalnire cu fiica ei de 16 ani - Melissa – pe care nu a vazut-o in toti acesti ani din cauza cruzimii sotului ei, care facut orice ca s-o izoleze pe fiica de „nevrednica” ei mama. Are loc intalnirea Joanei cu Melissa, in timpul careia Joana se chinuie sa obtina dragostea fiicei sale, sa se reabiliteze si sa fie iertata.

Lupta cu fiica este dificila, intrucat educata de fostul sot, aceasta s-a transformat, intre timp, intr-o fiinta meschina si fara suflet.

Joana care, acum insanatosita are de ales intre a bea sau nu - sticla de bautura data chiar de fiica ei, care prefera o mama slaba si neajutorata, in locul femeii puternice, cu simtul umorului, cu stralucirea artistului care si-a dobandit libertatea interioara, care este dificil de manipulat.

Iertarea nu se fructifica – Joana o refuza, pentru ca pretul acesteia este auto-umilinta. Cand in sfarsit isi da seama de acest lucru si intelege ca nu este ea singura vinovata, dar ca „vinovati sunt toti”, se produce o adevarata eliberare si aceasta se impaca cu fiica sa, dar de acum la nivel de egalitate si nu cu sentimentul chinuitor de autoincriminare.

Este o piesa despre auto-responsabilitate, dar, ceea ce este important, despre responsabilitatea fata de propria persoana! Responsabilitatea pentru omul din tine pe care, de asemenea, trebuie sa-l iubesti si nu sa-l dispretuiesti, chiar si pentru cel mai sfant motiv – maternitatea! Aceasta si este „Treapta a noua” – lucru pe care il intelege si Joana in finalul piesei.

Distributia:
Joanna:
Novac Narcisa
Melissa:
Chirita Daniela
Tracy:
Bucataru Georgiana
Eleanor:
Iosif Teodora

Regia:
Conf.univ.dr. Maria Ganeva

Durata spectacolului: 1h 20min